Ter voorkoming woningnood, is snel ingrijpen een noodzaak

< Ga terug

Ter voorkoming woningnood, is snel ingrijpen een noodzaak

Snel ingrijpen nodig om woningnood te voorkomen


De vrije huurmarkt kenmerkt zich op dit moment door een toenemende vraag, een dalend woningaanbod en
snel stijgende huurprijzen. De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) en VGM NL (Vastgoedmanagement Nederland)
trekken dan ook aan aan de bel: als er niet dringend iets gebeurt, ontstaat er woningnood in de vrije sector.




Woningnood

NVM-voorzitter Ger Hukker constateert dat er een grote groep mensen is die te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar niet in aanmerking komt (of wil komen) voor een hypotheek. Deze groep is aangewezen op een huurwoning in de vrije sector, waar sprake is van een teruglopend aanbod. Volgens de NVM en VMG NL leidt dit teruglopende aanbod, gecombineerd met de steeds grotere vraag naar vrijesectorwoningen, op korte termijn tot een tekort aan woningen. 

Huurwet niet toereikend

De vorige week aangenomen huurwet zet volgens de organisaties te weinig zoden aan de dijk. “We hebben niet zoveel tijd voor al die hervormingen”, veronderstellen zij. Het plan van minister Blok zou volgens de onderzoekers versneld moeten worden uitgevoerd om een woningnood te voorkomen. Ook zou er meer moeten worden gedaan om het aanbod op korte termijn te vergroten.

De nieuwe huurregels hebben niet alleen onvoldoende resultaat op de korte termijn, ze zijn door alle uitzonderingen ook zeer onduidelijk voor de huurder zelf. “De consument begrijpt er helemaal niets van” aldus Hukker. Volgens hem hebben de meeste huurders geen idee wat er op 1 juli met hun huur gaat gebeuren. “Dat vind ik bizar.”

Tientje per vierkante meter

Ook de stijgende huurprijzen in de vrije sector worden door de NVM en VMG NL onder de aandacht gebracht. Uit hun cijfers, gebaseerd op bijna de helft van de vrije huursector, blijkt dat de prijzen het afgelopen jaar sterk zijn opgedreven. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bedroeg in het laatste kwartaal van 2015 bijna tien euro (9,68 euro). Een jaar eerder lag dit gemiddelde nog 5,1 procent lager.

Het einde van de stijgingen is nog niet in zicht, vrezen de brancheorganisaties: “Huurprijzen in de vrije sector in de grote steden gaan explosief stijgen”, zo vreest Jean-Paul Rouwette, bestuurslid van VGM NL.

Afstemming nodig

Als het aan de NVM en VMG BL ligt, moeten er snel nieuwe afspraken worden gemaakt om de problemen op te lossen. De lokale politiek zou op korte termijn afspraken moeten maken met corporaties, beleggers en vastgoedontwikkelaars over het bouwen van huurwoningen.

De liberalisatiegrens, die nu landelijk op 710,68 euro ligt, moet volgens de brancheorganisaties per regio worden aangepast aan de gemiddelde huurprijs. In goedkopere regio’s (zoals Limburg en Friesland) kan de vrije sector niet goed tot ontwikkeling komen doordat de liberalisatiegrens hier soms zelfs hoger ligt dan de gemiddelde huurprijs.


Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2025. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy